BC Mjölkkor

BC Mjölkkor

Vi funderar på att skaffa hund, är sugen på vallhund eftersom jag har 130 stycken mjölkkor.
Har man stor hjälp av en Border Collie när man har kor? Hur mycket träning måste man lägga ner om den ska bli bra?
Vad kostar en färdigutbildad? Är det bra att köpa en sån? Vad ska den göra på vintern (när kossorna är inne i lagårn) för att få sin vallningsinstinkt tillgodosedd? Är det en ”barn-hund”?
Det var många frågor det. Hoppas på svar!

Visst har man enorm användning för en hund om man har kor! Ska korna flyttas till mjölkning inomhus så kan du använda hunden likaväl som om de ska in och ut från betet. All hantering av ungdjur är hunden användbar till; samling, lastning, drivning etcetera. Har man en gång börjat använda hund så har man svårt att klara sig utan.

Men, det vill till att man har en bra och välutbildad hund. Det går åt minst ett års träning, huvudsakligen på får, innan hunden är helt utbildad, och eftersom det sällan är lämpligt att börja träna hunden ordentligt innan den är ett år gammal är den inte grundutbildad innan den är två år. Det finns inga genvägar och man kan förstöra väldigt mycket genom att börja använda en valp för tidigt i arbetet. Grundutbildningen måste vara klar innan den sätts i arbete och sedan bör man få lite hjälp med invallningen av korna i början.

Det bästa är givetvis att köpa en färdigtränad, bra hund om man är nybörjare på vallhundsträning. En sådan kostar förstås en slant, men jag försäkrar att den är värd varenda öre. En valp kostar minst 5 000 kronor och sedan tar det tid och arbete att träna den och att bekosta alla vaccinationer och HD-röntgen (höftledsröntgen) och annat som krävs. 15 000 kronor är inte något orimligt pris för en tvååring.
Det gjordes ett examensarbete på lantbruksuniversitetet för några år sedan som visade att en mjölkgård vann minst en timme om dagen med hjälp av en tränad hund (till exempel drivning till mjölkgrop, avskiljning i lösdrift av djur som ska semineras och liknande). Tidsvinsten var störst på de gårdar där lantbrukaren köpt en tränad hund i stället för en valp. Det är också erfarenheten hos många av vallhundsklubbens instruktörer att många mjölkbönder tyvärr inte lyckas ta sig tiden att träna hunden tillräckligt eller ens fullfölja kurser de börjat – och undra på det med allt som finns att göra på en mjölkgård, särskilt under det bråda sommarhalvåret.

Det finns säkert en del inomhusarbete för hunden även på vintern. Hur som helst ska hunden vara med och ha sin egen plats i lagården under sysslorna – i händelse av att den skulle behövas.

Border Collien kan lära sig att respektera även barn, men det krävs att den först har lärt sig att respektera en vuxen som ledare, annars kan den lätt använda barnen för att klättra på rangstegen. Med en Border Collie är det till exempel mer olämpligt än med någon annan ras att låta barnen leka ”tävlingslekar” med bollar och pinnar med hunden.

En understimulerad Border Collien eller en som saknar ett bra ledarskap använder gärna barn för att tjuvvalla dem när de cyklar eller leker springlekar. Så om man med ”barnhund” menar en hund som är en rolig lekkamrat för barnen så är nog svaret nej, men om man menar en hund som kan bli en trevlig familjemedlem och respekterad arbetskamrat även i en barnfamilj, så är svaret ja.