Sällskapshund

Sällskapshund

Jag undrar om en Border Collie kan lämpa sig enbart som sällskapshund, det vill säga kan den trivas utan vallträning (förutsatt att den naturligtvis får tillräckligt med motion på annat sätt)?
Kan de få till räckligt med stimulans enbart genom lydnadsträning?

En Border Collie (BC) behöver först och främst en ägare/förare som den ser upp till och respekterar. Har ledarskapet etablerats på ett tidigt stadium så är en Border Collie naturlydig och väldigt lätt att ha att göra med.

Men om inte ledarskapet fungerar uppstår massor av svårigheter under uppväxten. Hunden använder sin vallinstinkt på allt möjligt i omgivningen, till exempel katter, fåglar, barn, bilar, cyklister, motionärer och andra hundar.
Ett dåligt ledarskap medför ofta att hunden stressar upp sig inför varje förväntad aktivitet. Bristande förtroende för sin ägare kan till och med göra att hunden blir aggressiv mot främmande människor och hundar.

Om hunden har en fin relation till sin ägare så kommer den att trivas bra som sällskapshund kombinerat med aktiviteter som bruks, lydnad och agility. Poängen är att den behöver få använda sin intelligens och sina instinkter, vilket inte betyder enbart vallningsinstinkten utan även instinkten att söka eller följa ett spår duger bra.
Enbart motion och lydnad tror jag inte räcker för en Border Collie. Specialgrenarna i bruks däremot ger större variation och möjlighet till utveckling.

Border Collien är ofta en mjuk och känslig hund, men den är samtidigt en varelse som lär sig snabbt – allt! Den lär sig utnyttja varje svaghet hos sin ägare och kan växa till ett riktigt monster om tillfälle ges.
Därför tror jag att det viktigaste för en Border Collie är att DU som ägare är lugn, konsekvent och logisk och har en naturlig auktoritet. Har du haft problem med tidigare hundar så ska du absolut inte skaffa en Border Collie om du inte tänker valla med den!
Fundera gärna lite på andra raser som inte bäddar för problem. Det finns ju fler collieraser där flera av dem passar utmärkt till allmänt sällskap. Den stora collien har till och med en del av Borderns klokhet och förartillgivenhet, men den är lugn på ett helt annat sätt.