Problem

Problem

Vi har en Border Colliehane som nu är ett och ett halvt år gammal. Han är väldigt hyper så vi kastrerade honom för fyra månader sedan. Han är fortfarande väldigt stissig och lyssnar inte särskilt bra på oss.

Till slut tar man till hårdhandsken och då hugger han. Han hugger tills man har lagt ner honom på rygg. Nu känns detta lite obehagligt eftersom vi fick en liten flicka i november. Han är så positiv och lycklig så det känns jobbigt det här. Vad ska vi göra?

Han har inte gått någon kurs och han vallar inte. Han brukar bara vara med mig när jag rider. Han vallar också bilar, men det har blivit lite bättre nu.
Snälla ge oss ett ärligt svar. Vi vill ju bara att han ska ha det så bra som möjligt.

Tyvärr kan vi väl konstatera att du har råkat ut för mycket av det som vi försöker varna folk för när de tänker skaffa en Border Collie.

Det hjälper inte att kastrera en hund som man inte lyckats få ledarskap över. Det har väldigt lite med sexualdriften att göra om hunden visar stressymptom. En Border Collie är väldigt mycket en produkt av sin miljö och har han ingen uppgift i livet och inga specifika krav från sin förare så tar han ut sin vallningsdrift i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

En Border Collie är ingen sällskapshund som finner sig i att leva sitt liv i lugn och ro med familjen. Ni måste engagera er med er hund och ge den ett vettigt hundliv. Ni måste ställa krav på den. Den får inte tillåtas att gå upp i stress – det är fullt möjligt att förbjuda hunden alla stressreaktioner, men samtidigt måste ni erbjuda den en arbetsuppgift. Det kan vara annat än vallning, till exempel agility, bruks, lydnad och liknande. Men att enbart agera familjehund är inget för en Border Collie.

Antingen gör ni något av er hunds liv eller också försöker ni placera om den så den får en uppgift i sin tillvaro. Han är ju inte så gammal så hos någon med vana, gott ledarskap och mycket arbete, går det kanske fortfarande att rädda honom. Annars är det tyvärr så att avlivning är det som återstår när man riktigt misslyckats med en hund. Man ska inte riskera mänskliga tragedier också.