Hur mycket tid?

Hur mycket tid?

Jag funderar på att skaffa mig en Border Collie för att få hjälp med djuren på gården.
Jag undrar hur mycket tid jag behöver lägga ner på hunden innan jag får användning för den? Måste jag gå mer än en kurs och kan jag träna hunden på korna?

Vi har gjort en liten ”timräkning” åt dig. Den är snäll och räknar med att du kan använda hunden till en del jobb när den är ett och ett halvt år. Med idogt tränande från din sida och en hund som visar sig någotsånär samarbetsvillig i träningen så är det fullt realistiskt, men erfarenhetsmässigt vet vi att många mjölkbönder har för mycket att göra och inte hinner med kurs och träning och därför inte får användning av hunden så fort. Snarare kan det handla om att hunden måste bli två till två och ett halvt år gammal.

Här är kalkylen över de timmar du minst måste räkna med att lägga ner:
Om man räknar med att hunden hinner bli 18-20 månader innan den gör ett gott jobb så blir kostnaden:

20 min daglig vård x 543 dagar = 181 tim
valpkurs 2 tim       x     8 dagar = 16 tim
restid kurs 1 tim    x     8 dagar = 8 tim
träning 10 min      x  180 dagar = 30 tim
vallkurs 3 tim        x   18 dagar = 54 tim
restid 1 tim           x   18 dagar = 18 tim
träning 10 min      x 360 dagar  = 60 tim
Summa 367 timmar á 100kr/tim = 36 700kr

Vårt råd är definitivt att skaffa en bra tränad hund – det kan du få för halva den här summan. Men se till att det är en väl tränad hund som du ser är lyhörd, lydig och gör det den blir tillsagd utan att ställa till det för sig och behöva en massa korrektion av föraren. (Det finns också halvtränade hundar som säljs för att de är för jobbiga, men att köpa en sådan kan medföra mer arbete än att börja med en valp.) Be gärna någon som redan är van vid att arbeta med vallhundar att hjälpa dig att titta på en tränad hund som du är intresserad av att köpa. Alltså: vill du så snabbt som möjligt ha en hund till hjälp i arbetet så köp en tränad; vill du ha en valp och tror att du tycker det är intressant att träna din hund själv så välj det.

Du kan inte träna hunden på korna från början – det är farligt för både dig, hunden och korna! Nybörjarträning görs alltid på får för att ge valpen en chans att arbeta upp sin flockkänsla, och det ger dig en chans att ingripa och visa unghunden hur du vill att den ska göra olika saker (till exempel att hålla rätt tempo och avstånd till djuren). När den kommit en bit på väg med fåren kan du träna på en liten grupp småkalvar.

Att ta hunden med att hämta korna redan som liten valp är inte bara bortkastad tid utan kan också bidra till att en del moment i den riktiga träningen sedan blir mycket svårare för hunden att lära in. Du behöver också vara koncentrerad på hunden hela tiden som du tränar den, och det kan du inte vara när du samtidigt ska sköta ditt arbete – varje sak som valpen i sådana lägen får göra fel för att du inte har praktisk möjlighet eller tid att korrigera den kommer sedan att kräva massor av träning för att rättas till.