Guide till import av hund

Registrering i Sverige
Hundar registrerade i andra FCI-länder eller ISDS kan importeras och omregistreras i SKK. En hund som importeras till Sverige måste omregistreras till SKK (VREG) för att få starta på prov och tävlingar eller gå i avel. För att registrera hunden i SKK skickar du in hundens registreringsbevis i original (gäller Nordiska länder och ISDS) eller en exportstamtavla (FCI-länder utanför Norden).

Eftersom ISDS registreringsbevis bara innehåller information om föräldradjurens namn och registreringsnummer uppmanar vi alla att också skicka in fullständig stamtavla till SKK. Det kan göras i samband med omregistrering, men också i efterhand.

Originalstamtavla från ISDS beställer du på deras hemsida. Direktlänk här. Uppge hundens namn och isds-nummer under ”Special Delivery Instructions”. Du kan betala med kort och stamtavlan brukar komma snabbt med posten. SKK godkänner inte andra stamtavlor än ISDS original.

Jordbruksverkets krav (2017-01-17)
När du importerar hund från andra länder måste du också tänka på att uppfylla de krav som ställs för införsel av hundar från andra länder. Från EU-länder och listade länder med samma krav krävs pass och rabiesvaccination. Efter första vaccinationen måste det gå 21 dagar innan hunden får resa. Valpar under 12 veckor kan inte vaccineras. Du kan alltså tidigast hämta hem en valp som är 12 veckor + 21 dagar. Undantaget är hundar och valpar från Norge som inte omfattas av kravet på rabiesvaccin, de kan alltså hämtas vid 8 veckor.

Om du inte hämtar hunden själv, utan låter den resa med någon annan, måste hunden också ha med en djurägareförsäkran inklusive fullmakt, där du anger att din hund (namn och id-nummer) får transporteras av det ombud som du ska anlita och att djuret inte ska säljas. Glöm inte underskrift.

Det här är de regler som gäller när den här artikeln skrivs. Glöm inte att titta på Jordbruksverkets hemsida för att hålla dig uppdaterad kring eventuella ändringar.