Att göra en hundgård
Är du rädd om din hund?
Hur många vallhundar blir årligen överkörda eller påkörda för att de råkar komma i vägen för ett fordon? Eller att det ställer till det på egen hand på olika sätt. Det händer tragiskt nog alltför ofta; bara för att hunden inte är under full uppsikt och kontroll. Och följderna blir naturligtvis sorgliga och dessutom ofta kostsamma. Och ingen vinner på det här.
Att göra en hundgård
Vi har oftast ganska lätt att anordna en väl fungerande hundgård på våra lantbruk. Vad som behövs är en byggnad i anslutning till hundgården, gärna på en plats där hunden kan följa verksamheten på gården, och där du själv kan se den när du rör dig mellan bostadshus och djurstallar t.ex. Dessutom behövs hundgårdsgrindar eller någon sorts nät.
Det finns massor av företag som säljer hundgårdsgrindar och hundgårdsnät. Hundgårdsgrindarna är monteringsfärdiga. Enkla att montera ihop! Kostar mer. Näten ligger på rulle och där fordras det en del jobb! Billigare.
Om du söker på Internet så hittar du mycket! Prisexempel** hundgårdsgrindar (inkl moms exkl frakt): Väggsektion 1,80 m hög, 1,20 m bred 360-540 kr/st. Dörr öppningsbar samma mått; 675 – 1065 kr/st. Dörrlucka mellan hundgård och innehus: ca 500 kr. Pris hundgårdsnät 1,80 m x 25 m = 1600 kr
Detta innebär att om du bygger en hundgård för en hund (enligt tabell nedan) och grindarna står emot ett hus så kostar grindarna från drygt 3100 kr + moms o frakt för de monteringsfärdiga. Billigare för näten.
För att inte hundarna skall gräva sig ut ur hundgården så måste grindarna/nätet stå på en gjuten sockel, en träkonstruktion eller på t.ex. betongplattor.
Inne i hundgården kan man ha plattor (trä, betong) eller singel/grus. För att säkra neråt så är det bra att gräva ur några dm och lägga en markduk (10 kr/m2) i botten. Sedan singel och grus i mindre storlek överst.
Och min åsikt är att man har mycket att vinna på att ha ett tak över hundgården. Dels kan inte hunden hoppa över (inga problem för många vallhundar); dels slipper man regn och snö in i hundgården.
Regler
Har du hund? Känner du till vilka bestämmelser vi har för hundhållning i Sverige?
Gå in på Jordbruksverkets hemsida http://www.sjv.se/ Djur och veterinär/Djurskydd/Hund och katt).
Här är ett utdrag med måttbestämmelser mm för hundar:
”I utomhusrastgårdar för hundar måste det finnas olika ställen, där hunden kan vistas vid varierande väder. Hunden ska kunna välja antingen plats i solen, i skuggan eller i lä eller plats under tak vid regn och snö. Det ska också finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Om hunden hålls i rastgården längre än någon timme varje dag, ska hunden antingen ha tillgång till ett inomhusutrymme i anslutning till rastgården eller till en koja som skyddar mot väder och vind. Om du håller dina hundar i rastgård ska du se till att det finns miljöberikning för hundarna. Du behöver också komma ihåg att hundarna ska rastas utanför hundgården åtminstone en gång per dag. I tabellen kan du se hur stor rastgården ska vara beroende på hur många och stora hundarna är i rastgården.”
Att vinna
Mina hundar bor inne i bostadshuset på kvällar och nätter men på dagarna vistas de i hundgård med rastgård och innerum.
Och vad vinner jag på det?
Jag har kontroll på var de är. Jag slipper troligen en del veterinärkostnader/försäkringskostnader när hunden skadar sig/eller annat på egen hand. Jag har dem inne när jag är hemma på kvällarna och kan umgås med dem som sällskapshundar, vilket de är för mej.
När de får komma med mej ut på jobb så ger de 100%; de vill verkligen ställa upp! De lär sig att varva ner.
Vad förlorar jag på det?
Jo, att det en gång i världen innebar det en investering både i pengar och i en del jobb. Men det är verkligen försumbart!
Text och bild: Katarina Björn
**2009-08-17