SM-nöt 2009

Okt 15th, 2009 | Av | Kategori: Tävling

SM i nötvallning 2009

Nu är det ett tag sen SM i nötvallning genomfördes. Så här efteråt när man blickar tillbaka kan vi konstatera att det blev ett mycket lyckat arrangemang. Mycket planering och förberedelser av olika slag gav resultat. Under hela tiden före och under tävlingarna har det varit en god stämning bland alla som varit engagerade. Vi hade också tur med vädret.  På lördagens kvaltävling var det soligt och till söndagens final var vädergudarna också välvilligt inställda. Dock spred sej oron tidigt på söndagmorgonen när vi vaknade till ljudet av regn som vräkte ner. Regnet var dock borta när startskottet gick kl 9.00.


Vid invigningen hälsade Smålands VKs ordförande Samuel Wåhlin alla tävlande, domare, funktionärer och publik välkomna. Efter det sjöngs nationalsången gemensamt med Jan-Olof Elg som allsångsledare. Vaggeryds kommunalråd Bengt Dalqvist höll ett kort invigningstal och förklarade SM i Nötvallning 2009 öppnat. Under båda dagarna var Ann Awes speaker. Hon hade förberett sej mycket väl för den uppgiften, tagit fram bla. härstamningar på alla tävlande hundar. Ann berättade mycket trevligt om varje ekipage samt att hon småpratade om vallning och lite annat dess emellan. Domare på årets SM-nöt var Mosse Magnusson och Johan Gustavsson. Några av våra sponsorer fanns på plats och visade/sålde sina produkter. Även Göran Olsson var med på och hade SVaK-butiken öppen. Under hela tävlingen vajade svenska flaggan och SVaKs flagga vid ingången till tävlingsområdet.

Lördagens kvaltävling

Djuren kördes ut på banan med traktor och vagn och släpptes av vid utställningsplatsen, där de togs om hand av funktionärer. En rak framdrivning  av djuren. Framme vid föraren skulle djuren vändas strax framför en liten bergslänt eller också kunde man välja att låta djuren runda både förare och den lilla bergslänten. Om man valde att låta djuren runda så var det lätt att dom kom i dragning mot kanten av banan. Efter det var det dags för fråndrivning. Första benet åt vänster och sen vända åt höger för att göra crossen. I slutet på crossen var andra fråndrivningsgrinden placerad på en liten förhöjning där det var lätt att djuren ”halkade av” och grinden missades. Ytterligare en högersväng gjordes för att ta riktning mot drivningsgrinden. Framme vid den grinden togs djuren emot av föraren och sen gick de vidare till fållan. Efter fållan var det avslutande momentet delning. Fyra djur skulle delas ifrån och det skulle ske på en yta mellan fållan, startpinnen och en markväg som gick genom tävlingsfältet. Domarna ville se att hunden verkligen tog kommando över djuren och jobbade på dom som var frånskiljda samt att föraren innan delningen klart visade vilka djur det gällde.

Många fina rundor presterades av de tävlande ekipagen. Men det fanns inte plats till alla i söndagens finalfält. När lördagens kvaltävling var avslutad fanns sju finalekipage klara. Av dessa var det två Smålandsekipage, nämligen Katarina Aggerstam med Tindra och Birger Svensson med Jacki. Ett ekipage från Tjustvallarna Carina Johansson med Josh, Lars Jansson från X-läns VK med Tor, två ekipage från Sörmlands VK Helena Carlsson med Troja och Viktoria Fornander med Ben samt Petra Hedberg med Flizz från Bergslagens VK. Finalisternas kvalrundor sammanfattas här från åskådarplats.

Några privata reflektioner från publikplats på SM-nöt finalisternas grundgenomgång

En gemensam faktor för ett vinnande koncept i årets grundgenomgång var att skicka höger i hämtet. När jag så här i efterhand sitter och går igenom anteckningarna från läktar plats så visar det sig att 12 av 21 förare skickade höger. 7 av dessa 12 gick till final!

Som ni förstår så finns det ingen vetenskap bakom detta och jag har ingen aning om det hade någon som helst betydelse, bara en intressant reflektion.

En av de som då gick till final var  startnr 9, Carina Johansson och hennes Brages-Josh. Det var ett väl samlat race förutom att några djur hade mer bråttom än andra på crossen och därmed blev det miss på andra grinden. Efter dagens slut så visar det sig att detta räckte väl till en sjunde plats och därmed knep dom sista finalplatsen.

Nästa var smålänningen Birger Svensson med Jacki som nr 11. Lite extra spännande för mig som klubbkamrat naturligtvis. Det var en bra runda med alla ”nötter” genom alla grindar. I delningen var en svart/vit kviga som, oavsett vilken plan Birger hade, tyckte tvärt om. Lite utmaning! Delningen fixade dom på andra försöket. Detta gav snabbt Birger och Jacki ledningen. Spännande!

Som ekipage, nr 12, äntrade Helena Carlsson och Troja tävlingsbanan. Ett lugnt och fint genomförande, snygg delning trots den svart/vita kvigan och ett effektivt fållarbete. Vad jag kunde se så var det i hämtet som dom missade lite för mycket för att klå Birgers ledning. Det gav dom en välförtjänt tredje placering efter dagens kamp.

Som nr 14 var det Viktoria Fornander och Bens tur och som nr 15 Petra Hedberg och hunden Flizz. Båda dessa rundor var lugna och väl samlade med både bra fållarbete och delning. Detta resulterade i en fjärde respektive femte placering.

Birgers ledning håller ännu!

Nr 18 är nästa smålänning som gick till final, Catarina Aggerstam och Tindra. Även detta en väl genomförd och samlad runda med något stopp. Helt klart är att det hänger på de små marginalerna. Med detta går dom in på en andra placering. Två smålänningar i topp! Skall detta hålla hela vägen månne?

Dagens sista ekipage som går till final är Lars Jansson med Tor som går ut på fältet som nr 19. Tor och Lars gör en bra runda. Nu är det nervöst. Tyvärr gick några djur utanför en grind. De får även lite problem med en kviga som tycker hon har gjort sitt för idag. Så de får jobba på och gör det så pass bra att det räcker till en 6:e placering och till final.

Med detta kan jag konstatera att två smålänningar, Birger och Catarina är klara för söndagens final som etta och tvåa efter dagens kval. GRATTIS!

Så här i efterhand kan jag klart konstatera att det hängde på de små marginalerna. Mellan ettan och sjuan skilde det bara 13 poäng! Jag tycker att alla ni 21 ekipage i kvalet gjorde jättebra rundor med Köpet´s fina djur. Spännande och roligt att titta på från publik plats.

SM-festen

På lördagkvällen var ca. 60 personer med på SM-festen på Järnvägshotellet i Skillingaryd  Där bjöds det på mycket och god mat, allsång, kareoke samt dans. ”Mosse” gjorde ett soloframträdande med sång till eget gitarrackompangemang.

Lottningen av startordningen för söndagens finalomgång skedde också under kvällens festligheter

Även dragning i SM-lotteriet genomfördes. Grattis till vinnarna.

Vinnare av 1000 kr , Tomas Svensson, Vetlanda

Vinnare av   750 kr, Helena Carlsson, Nyköping

Vinnare av   500 kr, Linda Loodh, Växjö

Vinnare av   250 kr vardera

Lisbeth Johansson Smålandsstenar

Bernt Bernhardsson, Vaggeryd

Lars Lindell, Forsheda

Matilda Andersson, Gislaved

Urban Nilsson, Bredaryd

Margit Petersson Alstermo

Söndagens final

Finalen på söndagen började med dubbelhämt av två flockar med sammanlagt 10 djur. Det var 5 bruna och 5 svarta som skulle tas runt banan. Flock nr 1 ställdes ut så att det var ett högerhämt på den flocken och på den andra flocken gjordes ett vänsterhämt. Där man lämnade flock nr 1 för att skicka hunden på flock nr 2 var i en liten svacka , så hunden hade svårt att se andra flocken. När alla djuren var ihopsamlade och framme vid föraren påbörjades fråndrivningen som gick åt höger på första benet. Efter det vändes flocken åt vänster för att göra crossen. När djuren passerat andra fråndrivningsgrinden svängde de vänster igen för att gå mot fållan, nu fick föraren lämna startpinnen och möta flocken för att göra ”fålla in”. Inne i den ca 25 m långa ovala fållan skulle föraren sortera ifrån 5 svarta eller 5 röda djur beroende på vilka som skulle vara flock nr 1 till nästa ekipage.  Här gällde det för föraren att  komma ihåg vilken färg som skulle ut ur fållan. När djuren tagits ur fållan var det dags för en drivning som var nästan rak väg mot djurkärran där lastningen skulle ske som sista moment. En grindgenomgång skulle också passeras på den här sträckan.

Pallen på årets SM Nöt. Fr.v. 2:a Carina Johansson / Josh, vinnare av SQM vandringspris för bästa motsatta kön. 1:a Helena Carlsson / Troja, vinnare även av Skaraborgs vandringspris ”Skäggastenen”. 3: a Viktoria Fornander / Ben.

Även på prispallen domarna Mosse Magnusson och Johan Gustafsson. Foto: Peder Gustafsson 

Dom tre medaljörerna ger här sina egna versioner av sina respektive finalrundor:

Guldmedaljören Helena Carlsson med Troja

Så här kände jag i min runda med Troja i finalen: Innan start kände jag bara att vi skulle gå ut och göra ett så bra jobb som möjligt tillsammans.

I första högerhämtet tyckte jag att Troja gjorde en lite snäv utgång, upptaget bra, framdrivning i vinkel bra med alla kvigor genom grinden. Sen kom det man var lite spänd på, dubbelhämtet, hur skulle hon ta “look back”? Det blev en lite sen avlämning, men det gjorde jag medvetet för jag ville ha henne i rätt läge till andra hämtet, så hon hade dom bästa förutsättningarna att lyckas vända om och det gjorde hon direkt och mycket bra. Framdrivningen blev inte så bra, men så var det nog för flera, för när andra flocken fick se första tog dom fart raka vägen dit och hunden hann aldrig styra upp genom grindarna. Fråndrivningen gick bra utan stopp men några djur utanför vid bägge grindarna, på crossen jobbade hon riktigt bra i ett bra tempo. Fålla in lite strul, men djuren in ganska snabbt ändå. Sen kom sorteringen, som strulat för flera innan, hur skulle det gå? Stannade upp och kollade läget när vi stängt grinden, gick själv åt vänster och skickade Troja höger, delade av tre direkt. Sen gick det lätt att dela av de andra två, fick med en som inte skulle, bort med henne så var det klart! Fålla ut och början på drivningen inga problem, sen gick drivningen lite fort över fältet och inte helt rakt, nått djur utanför grinden. Kvigorna gick sen rakt på djurvagnen vid lastningen som var sista momentet, klar! Troja var pigg och inte speciellt trött efteråt. Tack för en bra och lyckad tävling!

Silvermedaljören Carina Johansson med Josh

Här kommer mina tankar runt finalen.

Eftersom jag fick startnr. 1 hade jag ingenting att gå på. Det var bara att  köra på och göra det bästa av det, men jag visste att det var nya kvigor. Hämten  var helt ok, lite av linjen men djuren hade starkt drag. Josh kändes fin och i den tuffa fråndrivningen tog han ett bra grepp på djuren. Sorteringen blev vårat stora problem, kvigorna var svåra att få ordning på och det tog tid innan vi hade fått ut våra fem djur, jag kände tidspress. Vi fick springa genom grindarna och upp på transporten. Vi hade gjort ett bra jobb.

Att få tävla på en sådan härlig bana och med ett perfekt arrangemang ger nötvallningen ett stort lyft, och SM-middagen, helt suveränt. Ett stort till tack till Smålands VK.

Bronsmedaljören Viktoria Fornander med Ben

Jag hade fått nr 4 i startordningen och fick lov att vänta, då föregående förare inte lyckades sortera. Så man hann tänka lite extra, min inställning var att gå ut och göra det bästa av situationen. Var nöjd med att ha kommit till final. Ben är relativt ung och har bara jobbat ett halvår med korna och har inte så mycket erfarenhet som behövs men kan gå som på räls om allt klaffar.

Jag visade honom höger flocken först men även vänsterflocken. Bara för där hundarna skulle göra look back var i en svacka som gjorde att andra flocken inte syntes. Sen började vi att hämta den första flocken, Ben var lite het men tog styrning och fick fram den första flocken. När jag första gången gav look back ville han inte riktigt släppa djuren. Utan jag fick ta till lite extra kommandon för att få honom att vända om, vilket han gjorde och jag gav honom ett vänster som han tog. Jag kunde pusta ut, det var här som jag hade befarat att vi skulle få svårigheter men vi lyckades och jag kunde slappna av. Andra flocken var väldigt lättfotade och Ben blev het för att inte tappa dom. Han ville inte riktigt ta styrning så vi missar framdrivningsgrinden med några meter. Vi samlar ihop djuren och tar dom fram till mig innan vi vänder dom för fråndrivningen. Första benet går bra men sen på crossen vill han till en början inte riktigt ta styrning. Men efter några tillrättavisningar påbörjas crossen med vissa svårigheter. Hade iakttagit ekipagen innan och det var inte lätt att hålla en rak linje. Det var lätt att få en bananböj, även vi fick en liten banan men vi lyckades med att träffa grinden. Nu var det dags för sorteringen, vi fick in djuren i fållan med några stopp. Ekipaget innan mig hade haft väldiga svårigheter med sorteringen och jag var inställd på att det inte skulle bli lätt. Men på något sätt lyckades vi pressa djuren upp i ändan av fållan och helt plötsligt hade jag mina svarta djur fria och de bruna kvar i ändan av fållan. Nu var det bara att ta ut dom. Vi samarbetade och fick nästan ut dom då en brun kviga kom farande. Hörde hur publiken drog ett djupt andetag men jag klev in i fållan och stoppade henne och stängde grinden mitt framför ögonen på henne. Ibland ska man ha turen med sig. På 1,5 minuter hade vi sorterat ut de djuren vi skulle ha. Det kändes skönt men tyvärr kände jag mig stressad och det tog ett tag innan jag fick ordning på djuren och kunde påbörja drivningen. Djuren var lite lättfotade men tog styrning väldigt bra. Vi gick drivningen och kom fram till transporten och Ben var samarbetsvillig och djuren gick på transporten utan några stopp.

Nu kunde jag pusta ut, vi hade tagit oss till final och genomfört den utan några större missar. Jokern i SM hade jag beskrivit Ben som i våra presentationer och det kan man lugnt säga att han blev.

Nu var det tre duktiga ekipage kvar och det var bara att vänta och se vad poängen skulle räcka till och jag blev glatt överraskad när vi blev trea, slagen av två rutinerade hundar och förare.

Grattis Helena till din seger och grattis Carina till Allroundmästartiteln, om några år får du se upp för Ben.


Domarna har ordet!

Mosse Magnusson

När Birger Svensson ringde mig och frågade om jag ville döma Nöt-SM, blev jag först lite fundersam, jag hade inte dömt några nöttävlingar innan, hade inte tävlat nöt på många år, hade inte sett någon nöt tävling sedan det nya formatet infördes. Men sedan blev jag både glad och stolt att bli tillfrågad. Jag har ju jobbat så pass mycket med nöt och tidigare tävlat på nöt, jag tänkte att det kan väl inte vara så stor skillnad mot att döma en fårtävling, så jag tackade ja.

Tävlingarna skulle ju gå i Småland och jag vet ju att de har ett mycket gott rykte om sig att göra bra tävlingar. Jag pratade en hel del med Samuel Wåhlin, tävlingarna skulle gå hemma hos honom och på hans djur. Han verkade ha full koll på läget och jag fick mycket bra information om bana, vilka djur som skulle användas m.m. Jag pratade en hel del med Johan Gustavsson, som jag skulle döma tillsammans med. Kände att vi hade ganska lika syn på hur vi skulle agera i bedömningen under SM dagarna, Johan har ju dömt mycket nöt och det kändes tryggt att döma ihop med honom

Tydligen trodde en del att vi dömde tillsammans bara för att vi pratade med varandra mellan ekipagen, själva hade vi en ganska klar bild över hur vi skulle lägga upp vårt samarbete. Var och en dömde för sig med möjligheten att kontakta den andre vid behov, t.ex. om man skulle missa någon detalj som hände på banan, bl.a. blev jag lite osäker på en framdrivning, då jag i tankarna fastnat på en utgång och upptag, då kunde jag fråga Johan så att vi hade sett samma saker. Delningarna under kvaldagen bestämde vi att ha ett samarbete om. Vi kunde stå på varsin sida om flocken, då det kan vara svårt att överblicka allt när det är åtta nöt som kan skymma sikten. Johan godkände delningen, vi gick igenom vad vi sett och utifrån det satte vi poäng, vilket inte alltid innebar att vi för det hade samma poäng på delningen.

På kvaldagens morgon bestämde vi tillsammans med tävlingsledning att ändra utgångspoängen från tio poäng till tjugo, motiveringen vi hade till det var att teoretiskt sett kunde du ta dig till final med en skärning på utgången och i finalen skulle vi kunna få en svensk mästare som hade skurit på utgångarna, vi ville inte att detta skulle kunna ske. Djuren var riktigt fina och bjöd på precis lagom motstånd för att kunna plocka fram de sju som skulle till söndagens final. Hundar som hela tiden slog tillbaks till balanspunkt hade väldigt svårt att få grepp om djuren och därmed svårt att hålla några raka linjer.

Finalen var en fin dubbelhämts bana, inte så långa hämt, men det krävdes att hundarna tog tag i flocken för att kunna styra dom rätt till framdrivnings grindarna. Flockarna bestod av fem svarta och fem röda kvigor. Fråndrivningen var utslagsgivande med ett ganska lång första ben, en cross med lite dragning i och ett kortare tredjeben. Sorteringen gjordes inne i en större fålla, de svarta (och varannan gång de bruna) skulle sorteras från de övriga, sedan skulle hunden hålla de frånsorterade själv medan föraren gick runt och öppnade grinden för uttag av dessa fem djur. Sedan en drivning, följd av lastning i djurtransport. Djuren var väldigt lagom för att sätta hundarna på prov, speciellt i sorteringen. Jag tycker att det momentet var riktigt bra.

Arrangörsmässigt var hela SM en fullträff, Småland har en väldigt vältrimmad organisation för att ordna nöttävlingar. Stort tack till alla inblandade för ett mycket fint arrangemang.

Johan Gustafsson

I somras blev jag tillfrågad av Samuel Wåhlin om jag ville döma SM-nöt. Jag tackade ja och till min förvåning så var Mosse tillfrågad för den andra domarplatsen på tävlingen.

Inför tävlingen hade Mosse och jag lite diskussioner om hur vi skulle lägga upp bedömningen och de fortsatte när vi kom till tävlingsplatsen dagen innan kvalet. Jag vill påstå att samsynen var i det närmaste total. Vi bad att få flytta poäng från drivningen till utgången då vi tyckte att 10 p var för lite för ett mästerskap.

Jag vet att Mosse har skrivit en del och jag skall inte skriva samma sak som han, vi har inte pratat  och jag vet inte vad han skrivit men jag instämmer i det. Jag tänkte ta några highlights från finaldagen som är väl värda att minnas. Nämnas kan dock att det krävdes många SM poäng för att ta sig till årets SM och det var väldigt spännande med kvalificerade hundar både i kvalet och finalen.

Det ekipage som ligger närmast i minnet givetvis årets vinnare Helena Karlsson med Herrhagens Troja. Hämten var fina, skicket till andra utgången gick perfekt och framdrivningen var bra. Ett stadigt och stabilt arbete i fråndrivningen och sedan in i sorteringsfållan. Här visades ett professionellt arbete av både hund och förare. Helena sorterade snabbt ut de djur hon skulle ha och Troja var hela tiden med. En hund som visste vad sortering går ut på. Snyggt. Vid uttaget så gick Troja undan för en kviga. I mitt tycke för att lätta på trycket och låta henne gå undan. Mycket kvalificerat. Några ekipage hade problem att få ut kvigorna ur sorteringsfållan och kanske berodde det på att de tog till lite förmycket.

Något som inte skall glömmas bort är Birger Svensson och  Tabor Gårds Jackie. Deras arbete i framdrivningen var otroligt. När Birger skickade Jackie på andra flocken så flöt den första iväg lite åt vänster. Det blev ett rejält drag mot den flocken när Jackie kom med den andra. Mycket bra och starkt arbete innan Jackie skickades för att samla ihop den första flocken med den andra. Framför allt är det härligt att se när ett ekipage inte ger upp utan är tydliga med hur de vill att momenten skall utföras.

Till avdelningen roliga lösningar har vi Lars Janssons utdrivning av den bortsorterade kviggruppen. Det var besvärligt och flockarna ville gärna gå ihop. Pejans Tor fick jobba hårt och för att inte störa kvigorna när han skulle öppna grinden så tog Lars ett kliv genom det av elband byggda staketet och gick runt på utsidan av fållan. Kreativt. Vad som sedan följde var inte riktig enligt regelboken. Men det fungerade,  Lars öppnade grinden och hjälpte sedan till att driva ut djuren. Tilltaget att hjälpa hunden kostade en del poäng men kanske räddade här Lars några poäng i alla fall genom att klara sorteringen och kunna avsluta med drivning och indrivning i transport.

Det var ett antal ekipage som stred om segern. Det ekipage som vann klarade att hålla en hög kvalitet genom alla moment på banan vilket Helena och Troja var ensamma om.

Tävlingen var ganska lätt att döma. Jag kände att jag inte behövde tänka på något annat än att just döma då Smålands VK hade full kontroll på övriga parametrar. Djurhantering och utställning flöt kanonbra hela helgen. SM festen på kvällen var kanon med bra mat och underhållning. Efter allmänt upprop så Sjöng och spelade Mosse en låt på allas begäran, tyvärr måste jag medge att jag fegade ur på sången, dock bara för att inte bli anmäld för förargelseväckande beteende och utlämnad till allmänt åtlöje.

Sammantaget en riktig kanonhelg med bra tävlingar och bra arrangemang.

Efter tävlingarna transporterades djuren tillbaka till sina olika beten. Allt som iordningställts inför tävlingarna plockades bort och efter några timmar var vardagen återställd på tävlingsområdet. Själv tar jag med mej Nöt-SM 2009 som ett trevligt minne i  Smålands VK historia.

Nu gäller nya tävlingar för kvalificering inför nästa års Nöt-SM som kommer att ske i Skånes VK regi.

Ett stort TACK till familjerna Wåhlin och Jonsson på Köpets Lantbruk som ställde djur, marker m.m till förfogande för årets SM!

TACK också till alla som på något sätt varit delaktiga i förberedelserna samt under och efter tävlingarna!

 


Text: Annika Ögren och Mats Karlsson

Foto: Stefan Fredriksson och Peder Gustafsson

Nyhetsarkiv

Taggar: , , , , , ,

Kommentarsfunktionen är stängd.