Sverigecupen 2009

Okt 15th, 2009 | Av | Kategori: Tävling

Folksam Sverigecupen 2009

Sverigecupen hölls i år Skåne, närmare bestämt vid Törringelund.

Fårbesättningen kom från Skabernäs HB, där Jonas Gustafsson arbetar heltid som fåraherde. Fåren var rena Texel och/eller blandning Texel/Päls.

Fr.v: 2:an Mosse Magnusson med Roy, 1:an Henrik Nilsson med Bozz, 3:an Jonas Gustafsson med Tyke. I bakgrunden Ingrid Eriksson, grundare av Sverigecupen, ombud för Folksam och Hjalmar Nilsson. Foto: Mattias Nettrander

Sverigecupens grundare sen 2003 och ombud för Folksams djurförsäkringar, Ingrid Eriksson, hade rest ändå från Hedemora (som från början varit cupens tävlingsplats) och var på plats som prisutdelare med check och vandringspris. 

Domare för helgen var Pat Byrne Jr, fårfarmare från Irland. Han har tidigare bla dömt Irländska mästerskapen och EM. Hans egen tävlingsmeritlista är diger. Domarsekreterare var hans fru Sinead.

Familjen Gustafsson stod huvudsakligen för arrangemanget med Jonas som tävlingsledare, i samarbete med medlemmar från Öresundsvallarna och Skånes VK. Jag själv blev ombedd att vara en av utställarna. Vi som ställde ut jobbade i treskift, två och två, med vars 10 utställningar. På lördagen krävdes lite mer folk eftersom det var dubbelhämt.

Planeringen inför detta stora arrangemang började redan i våras, och möten med noggranna förberedelser har hållits under tre olika tillfällen sen dess.

Tävlingsbanan var stor och ganska kuperad och därmed mycket publikvänlig. Det fanns gott om plats att välja var man ville sitta. Det fantastiskt fina vädret gjorde inte saken sämre, vindstilla och strålande solsken hela helgen vilket lockade en större publik att stanna kvar under hela tävlingen. På tävlingsplatsen fanns även servering i form av “Sillamad” där man kunde avnjuta allt från stekt sillmacka till korv med mos.

Lördagen…

Lördagens första hämt var på ca drygt 400 meter och andra hämtet låg på över 500 meter med en drivning på 450 meter, delning av tre valfria djur (av 10) som skulle in i fållan.

Alltså dubbelhämt första dagen och detta valde man att göra med tanke på de tävlingsekipage som hade lång väg hem på söndagen. Sortering var inte att tänka på delvis av den anledningen att hämten och banan var långa och krävande för både får och hundar. Jonas som känner sina djur, hade räknat ut innan att det inte skulle fungera bra för fler än de första ekipagen på morgonen eftersom värmen senare skulle påverka djuren att bli tröga och klistriga och då blir inte förutsättningarna rättvisa för alla.

..Och tur var väl det att sorteringen inte ingick tyckte vi som ställde ut sista flocken till andra hämtet vid halv sju tiden på kvällen!

Andra hämtet utslagsgivande…

En del hundar sprang bort sig i det andra hämtet, där det då gällde att kunna stoppa och dirigera om. De flesta var tvungna att göra så eftersom fåren ställdes långt ut till vänster, ca 100 meter från skogsgränsen där delvis skuggan av skogen vilseledde hundarna i kombination med det långa avståndet, eller så inbjöd det breda fältet till att en del hundar skar linjen i utgången. Men det blev ändå några som fick till så gott som klockrena hämt, vilket var beundransvärt och en sann fröjd att skåda!

Söndagen..

Söndagens deltävling innehöll ett hämt på 350 meter, 450 meters drivning, delning av två omärkta djur, återsamling, fålla in, och därefter singling av ett märkt djur.

Vi som ställde ut djur hade för det mesta inga problem med det uppdraget, för djuren var välinvallade, lugna och fina samt svarade mycket bra på hundarna. Detta visade sig även ute på banan vilket resulterade i få incidenter och brytningar.

Topp tio resultatet för lördagens deltävling blev följande:

Henrik Nilsson med Bozz 139 p

Mosse Magnusson Roy  135 p

Jonas Gustafsson, Tyke  120 p

Ann Blomkvist, Jed  118 p

Roger Nilsson, Rob  117 p

Sven Sognevik, Macroy  117 p

Karin Söderberg, Zap  113 p

Eva Eriksson, Flash  113 p

Lottie Hansson, Hjalmar 110 p

Lotta Fornstedt, Bet  108 p

Söndagens spännande tävling där många gick i mål efter mycket snygga rundor slutade med 2008 års EM vinnare, Henrik Nilsson med sin Bozz som segrare. Ett mycket samspelt ekipage som var en ren fröjd att uppleva. Tvåa var årets Nordiska mästare, Mosse Magnusson med sin rutinerade Roy och trea blev till sist fd, svenska mästaren 2003, Jonas Gustavsson med sin jätteduktiga unghund Tyke, endast 2,5 år gammal.

I egenskap av deltagare i förberedelserna inför tävlingen och utställare under helgen måste jag ge ”Gustafssons” och närmast inblandade i arrangemanget ett jätteberöm! Allting var så genomtänkt och noggrant planerat och ingenting lämnades åt slumpen inför denna stora tävling, där höga krav ställs och mycket står på spel för att saker och ting ska klaffa.

Samarbetet oss funktionärer emellan var på topp från början till slut. Alla ansträngde sig, och förutom allt hårt jobb under helgen fanns det ändå tid och utrymme för roliga ordväxlingar och glada skratt. Precis så som en tävling ska vara!

Överskottet från Sverigecupen 2009 kommer att gå till cancerfonden. En mycket fin gest.

Mer info om tävlingen går att läsa på; http://sverigecupenvallning.se/

Två trevliga tidningsartiklar blev det med fin reklam för vallning och Border collien.


Vid tangentbordet, hastigt ombedd att skriva med snäv tidspress innan tidningstryck.

Text: Susanne Johannesson, Skånes VK.

(Ha överseende om jag missat något!)

2009-09-07

Nyhetsarkiv

Taggar: , , ,

Kommentarsfunktionen är stängd.