Unghundscupen 2009

Okt 15th, 2009 | Av | Kategori: Tävling

Folksam Unghundscupen 2009


Årets upplaga av Folksam Unghunds-Cupen gick av stapeln 19-20 september, återigen på Tunarps Säteri utanför Sandhem. Fårbesättningen består av vit korsning (texel/finull) samt gotlandsfår, och ägs av familjen Awes.

Folksam Unghunds-Cupen skall ge möjligheten att visa upp unga lovande hundar och vara en sporre för förare att utveckla sin hund. Tävlingen utser den vinstrikaste unghunden på får under en säsong. Uppfödare får dessutom möjlighet att visa upp vilka framgångar man haft i aveln. Cupen skall verka som en stimulans för att ta till vara och utveckla de bästa svenskfödda hundarna. De fyrtio högst rankade hundarna inbjuds att deltaga i finalen.

Vi hade riktig tur med vädret, strålande värmande sol som till och med resulterade i solbrända ansikten efter en hel helg med näsorna åt ”rätt håll”!

Ännu mera ”tur” hade vi med serveringen, där Ann Awes till sist kallade in sonen och hans sambo som serveringsansvariga. De står just i begrepp att starta upp ett eget café, och jag tror att alla besökare på tävlingen spår dem en lysande framtid i branschen! Baguetter, pajer, kakor mm smakade underbart och sålde som smör.

Allt var upplagt för en riktig vallhundsfest. Tittade man sedan på startfältet så insåg man snart att så ”kändis-tätt” har det väl knappt aldrig varit….. Många av de startande var också kvalificerade för SM. Men, också ”kändisarna” har ju unghundar!

Flockarna var konstant fördelade på två vita och två grå tackor, vilket gav så långt som möjligt lika förutsättningar och också bra delningsläge.

Det blev många fina rundor under helgen, och också många höga poäng från domare Ian Brownlie från Skottland. Efter första dagen tog Jonas Gustafsson/Tyke ledningen med 98 poäng före Mosse Magnusson/Sam och Heidi Billkvarn/Emma.

På söndagen var startordningen omvänd, dvs den som hade ledningen startade sist. Spänningen höll i sig ända in i det sista och det var få poäng som skiljde toppen, men det slutgiltiga resultatet ändrade sig ändå marginellt från lördagen med Karin Söderberg/Nix som klev upp och knep tredjeplatsen före Heidi Billkvam/Emma. Karin och Heidi hade samma poäng, men Karin hade bättre poäng på hämtet.

Segrade gjorde alltså Jonas Gustafsson med den egna uppfödningen Take Time Tyke på 191 poäng, tvåa blev Mosse Magnusson med Sam, 186 p och trea Karin Söderberg också med egen uppfödning, Vallhunden Nix, 185 p före fyran Heidi Billkvam med Emma, 185 p.


Hade det funnits ett pris för bäst representerade kull så hade det tveklöst gått till kennel Vallhunden som hade hela FEM kullsyskon som startade i årets Unghunds-Cup!!! Nix kom ju som sagt trea, Lovis på åttonde plats, Fixa på trettonde, Gin sjuttonde och Ace tjugonionde plats.

För första gången i Unghunds-Cupens historia startade också en Working Kelpie, nämligen Miss med förare Maria Nyberg som slutade på en hedrande nittonde plats.

Domare Ian Brownlie summerade helgens tävlingar med att gratulera alla till fina rundor och konstaterar att de tävlande håller hög standard.

Skaraborgs Aktiva Vallare tackar alla funktionärer, deltagare och besökare för en fantastiskt trevlig helg med fina hundar och härlig stämning!

 


Text: Veronica Nyman

Foto: Veronica Nyman, Ann Blomqvist

Nyhetsarkiv

Taggar: , , ,

Kommentarsfunktionen är stängd.