Fårforcup 2009

Okt 15th, 2009 | Av | Kategori: Tävling

Lantmännen Fårforcup 2009

Ska försöka skriva ihop något ifrån denna roliga och uppskattade tävling, som nu tre år i rad arrangerats av Bergslagens VK och Lekeberga Gård och Nils och Ingrid Drakenberg, som tillsammans med Lantmännen sponsrat denna cup.

De och gården är ju välkända i vallhunds kretsar, det är alltid lika ”lätt” och roligt att delta kring arrangemanget av tävlingar på Lekeberga.

Domare i år var Nils Drakenberg.

I år var det dock väldigt svårt att få till ett fullt startfält ,fick be Marianne Klima att öppna upp rankinglistan till 55 hundar och det krävdes en hel del arbete för att få ihop en full startlista men vi lyckades till slut.

Vi har alltid väldigt trevligt på våra tävlingar det kan många intyga (utan att verka skrytsam) det är glad stämning god mat och mycket ärliga och bra djur, utställningen sköttes galant av rutinerade människor och hundar  och då kan det bara bli bra!

Hämtet är långt ca 200-250 m den vänstra flocken  och  ca 300 meter den  högra flocken med vardera 15 st djur i varje flock , Flockarna samlas innan hämtgrinden, t.ex. genom att den ena flocken drivs till den andra. Valfritt vilken flock man skickar på först.

Samlingen kan också ske på annat praktiskt sätt.

Mot poängavdrag kan flockarna hämtas var för sig i två hämt.

Flocken drivs som vanligt runt föraren och i riktning mot nästa moment .föraren får välja själva hur de hämtar om man tex vill skicka hunden på först och som de sedan skulle gemensamt genom framdrivnings grind,  runda föraren fortsätta med fråndrivning 100 meter rakt och sedan fösning efter  vinkel  i ca 200 meter därefter en ”promenad” i reservatet som är ganska lång och krävande,  ut på banan igen och därefter sortering av fem djur och två var märkta som skulle vara med i de fem som sorteras och de skulle sedan in i en liten fålla.

Maxtiden är 30 minuter.

I hämtet är tanken att de 30 djuren skulle vara utspridda som i en hage men det går inte att arrangera på ett vettigt sätt så därför görs det på två flockar istället.

Blåsten ställde givetvis till problem för alla tävlande men vädrets makter är svårt att göra något åt , tälten blåste i varje fall inte ned i ravinen i år det är vi tacksamma för.

Det är roligt och spännande att se hur varje ekipage löser sina uppgifter det är ju praktiskt arbete som premieras, tanken är ju att det ska efterlikna vardags jobben.

Det var två som lyckats  kvalat in flera hundar Ann Charlotte Enberg Lindeberg med sina Meja och Twix  och Victoria Fornander med Beuty och Ben en bedrift i sig och Ann Charlotte placerade  sig med båda hundarna 4:a och 9:a , Victoria kom 6:a med Ben men tvingades bryta med Beuty.

Efter Lördagens omgång var Kati  A Maines/Loki  högst placerad med 145 p och Ann-Charlotte Enberg/Meja  tvåa på samma poäng men med några mindre poäng i hämtet.


Söndagen inleddes även den med blåst, men det är samma förhållande för alla och  flera bra rundor gjordes, på eftermiddagen tog blåsten i ännu mera och när det återstod fem ekipage hade det inte ändrats så mycket i ledningen.

Malena Asplund-Klaesson med startfältets andra Working Kelpie Mitchens  Ester (Maria Nyberg med Miss startade också) gjorde en fantastisk runda väl genomtänkt , lugnt och sansat lotsade Malena sin Ester runt hela banan och placerade sig först på resultatlistan, nästa ekipage ut var Lena Brundin med Please som också de gjorde en fantastisk runda och slog Malena med 5 poäng. Även Christer Palm  med Kee startade bland de sista och även de placerade sig bra, en 5:e plats.

Ett stort Grattis till alla som placerade sig bra och tog sig runt banan!

Efter sedvanlig prisutdelning och raskt ihop plockande av tält och bana såg det ut som vanligt igen på Lekeberga.

Nu ska vallen plöjas upp och i dags läget vet vi inte om det blir någon cup nästa år.

Tack till Lantmännen, Ingrid och Nils, alla funktionärer i BVK.

Text: ingegärd Wärnqvist

Nyhetsarkiv

Taggar: , , , ,

Kommentarsfunktionen är stängd.