Året med landslaget 2012

Dec 22nd, 2012 | Av | Kategori: Aktuellt, Landslaget, Lästips

Efter årsskiftet 2012 fick jag förfrågan om jag kunde tänka mig att hålla i landslaget. Hmmm… behöver nog fundera lite på det blev mitt svar. Efter ett par dagar tackade jag ja då jag läst igenom det avtal som TK hade skrivit och som innebar att uppdraget inte endast omfattade att anmäla, boka och övriga reseledaruppgifter.

Jag var intresserad av att även kunna göra insatser för att vårt landslag ska bli så bra som möjligt. Grundidén har varit att få fler att tävla och träna på rätt internationell nivå men även sätta fingret på individuella styrkor och ev svagheter. Det här är ett jobb som måste läggas upp långsiktigt för att få en större konkurrenskraftig topp. Det är många faktorer som behöver samverka för att nå det målet, tex att våra SM-meriterande tävlingar har jämn och hög konkurrens, att momenten genomförs och bedöms enl internationell standard, att vårt avelsmål och vår kursverksamhet ger dugliga arbetshundar som även håller mottet vid tävlingar, att de uttagningssystem vi har verkligen tar ut de bästa etc.

Vi har i vårt land flera personer med mycket erfarenhet av internationella tävlingar, EM- och NM-mästare, samt en stor bredd som är intresserade av att komma med. Dessa erfarenheter ska vi ta med oss men även försöka hitta andra åtgärder för att vi ska nå vårt mål – SVERGIE SKA VARA MED OCH PRESTERA I ALLA FINALER, Nordiska Mästerskapet, Continental/ EM men även World Trial 2014.

Det här är ett uppdrag som jag gärna ville utveckla tillsammans med någon, dels ha ett ”bollplank” men även att fördela de praktiska åtagandena som alltid blir en hel del. Frågade Marianne Klima och hon tackade ja till min stora glädje och har redan gjort en massa bra jobb.

UTTAGNING I ANDRARUM 26-27 maj

Landslagsuttagningen började för året i Andrarum med sin fantastiska vackra tävlingsplats med böljande kullar och fin översikt för oss åskådare. Med Åsa Ramberg och Bosse Milton som värdpar och med deras fina djur blev förutsättningarna perfekta och tävlingen höll en bra nivå. Kul att Mosse Magnusson kunde vara med och döma och på så sätt bidra med att vägleda sina forna lagkamrater. Katia Maines med Loki, Marianne Klima med Jet och Gunnel Boström med Mirk låg i topp första dagen och vid andra dagens dubbelhämt placerade sig Sanna Engborg med Isa i topp tätt följt av Karin Söderberg med Nix och Marianne Klima med Meg.

UTTAGNING I KÄLLBOMARK 7-8 juli

Eftersom Svergiecupen uteblev 2011 så hade TK planerat in en extra uttagning som genomfördes i andra delen av vårt långa vackra land, Källbomark i Norrland. VK Nords ambitiösa funktionärer hade ordnat allt bra inför tävlingarna och visst kommer vi ihåg Gunnars goda lunchmat. Susannes bra och utslagsgivande får skapade bra tävlingar även om andra dagens dubbelhämtstävling fick göras om till en internationell kvalbana pga att flock 1 o 2 inte kunde placeras tillräckligt långt från varandra. De ekipage som drog det längsta strået var Eva Eriksson med Nike, Birger Svensson med Jacki och Håkan Wilson med Roy. Andra dagen var Heidi Billstam med Emma i topp samt Marianne Klima med Jet och Eva Karlsson med Knut.

Nu var det klart hur landslaget skulle se ut i år:

Till EM – Roger Nilsson/Thrud, Birger Svensson/Jacki, Ann Blomkvist/Bell, Henrik Nilsson/Bozz, Eva Eriksson/Nike, Marianne Klima/Jet, Gunnel Boström/Mirk, Anna Hall/Dimma och som reserv Heidi Billstam/Emma.

Till nordiska dessutom – Håkan Wilson/Roy, Sanna Engborg/Isa, Eva Karlsson/Knut, Lotti Hansson/Hjalmar, Anders Wikström/Diesel, Håkan Wilson/Tim och som reserv Karl-Erik Tibblin med Gel.

CONTINENTAL (EM) I HOLLAND 24-26 Juli MED LANDSLAGSSAMLING I HÄCKEBERGA 22/7

Innan det var dags att åka över gränsen ner till Holland så var EM-laget inbjudna till en endagars ”Kick-Off ” på Häckeberga där Marianne Klima har sina får. Där har hon både ett ”slott”, får och fina träningsmarker som kan jämföras med Andrarum, vad mer kan man önska sig. Vi inledde dagen med att Jonas Gustafson fick delge sina synpunkter på internationella tävlingar och vad vi speciellt bör beakta. Och det var inte helt överraskande att det handlade mycket om närarbetet. Vi talade även om hur var och en vill ha sina optimala förberedelser inför start.

Sen var vi även ute på fältet och tränade på de moment som var och en ansåg vara ok innan det var dags att sätta oss i bilarna och under natten ta oss ner till Holland. Och det var bra att Eva E tipsade oss att åka under natten för resan ner flöt på riktigt bra. Roger och jag som åkte tillsammans kom dock ner en timme senare då vi höll på att hamna någon ”annan stans” då vi sökte efter en bensinmack.

Vi bodde alla tillsammans på ett hotell 4 km från tävlingsplatsen där allt låg i markplan med en härlig uteservering där vi både kunde äta frukost och kvällsmat. Det blev en bra sammanhållning och vi åt faktiskt alla våra middagar tillsammans med mycket snack och skratt.

Tävlingsplatsen var ett stort fält ca 600x800m, ganska platt med lite svackor på mitten. En svårighet var utgången då hundarna inte såg flocken som var nere i svackan samt att djuren var tröga och testade hundarna. Vänsterhämt var flocken dold i början men såg djuren på slutet. Högerhämt blev dolt på slutet pga högt gräs. Hundar som gick ut för stort och följde ytterkanten hamnade i djurhanteringen. Efter första dagens kval så hade vi tyvärr inte någon med i finalen. Andra dagen gick Gunnel Boström ut som nr 2 med Mirk och gjorde en bra utgång åt höger, drivningen också bra och fullt på de avslutande närarbetet – bra jobbat! Det skulle visa sig att det räckte till final och den ende från Sverige. Den som låg närmast en finalplats var Roger Nilsson som gick i slutet av andra dagen. Thrud gick ut åt vänster men tvekade lite och behövde extrakomandon, när han väl hade fått det gick hämt och drivning helt ok med en suverän avslutning och hade fullt där precis som Gunnel. Jag var ganska säker på att detta också skulle räcka till final men tyvärr inte, utgången hade kostat för mycket. Annars hade Jonas råd varit ”de som gör allt rätt i närarbetet går till final” men tyvärr stämde det inte helt denna gång.

I finalen dominerade Norden tycker jag med Jaran Knive högst på pallen, Jo-Agnar Hansen och Erik Holmgaard gjorde mycket fina rundor och borde också ha stått på pallen. Men domarna tyckte annat och hade Serge van der Sweep från Holland som tvåa trots att hans hund behövde mycket förarhjälp i sorteringen för att inte bita ut sig och när de fem märkta djuren skulle drivas till fållan så orkade inte hunden göra det själv utan föraren gick och hjälpte till. Gunnel och Mirk hade ett bra samarbete på lite svåra djur och hamnade på en hedrande 10:e plats.

 

NORDISKA PÅ LEKEBERGA 14 – 15 september

Återigen har Bergslagens vallhundsklubb genomfört en stor tävling på ett alldeles föredömligt sätt – tack alla men måste rikta ett speciellt tack till Barbro Klingborg som var den drivande spindeln.

Även till detta mästerskap så inbjöds landslaget till en samling på Lekeberga dagen innan för lite ”peptalk” och några praktiska övningar.

Under kvaldagarna gjorde de svenske mycket bra ifrån sig och sex ekipage gick till finalen. I finalen lyckades Henrik Nilsson med Bozz bäst med en fin fjärdeplats. Därefter kom Gunnel Boström/Mirk, Birger Svensson/Jacki, Anders Wikström/Diesel, Håkan Wilson/Tim, Karl-Erik Tibblin/Gel som med kort varsel fick hoppa in som reserv för Lotti  Hansson då Hjalmar tyvärr inte kunde starta pga skada.

Annars var det norsk dominans på prispallen men till nästa år får de se upp eller hur!!!!!!

DET NYA LANDSLAGET 2013

I år är grunden redan lagd till landslaget 2013 genom att både SM och Sverigecupen är genomförda och det återstår en uttagningstävling som kommer att ligga i juni 2013.

Men av de ekipage som finns med så här långt så ser det mycket bra ut med en mix från gamla erfarna , typ Henrik Nilsson med Bozz, Eva Eriksson med Flash och Nike, Eva Karlsson med Sia och Knut, Marianne Klima med Jet, Karl-Erik Tibblin med Gel och Zally, Katia Maines med Loki. Sen har vi några nygamla såsom SM-vinnaren Anja Holgersson, Barbro Klingborg, Karin Söderberg, Kent Rydin till en helt ny som Karin Fransson med Saga. Nu har vi en tävling kvar som kan förändra en del men jag tycker det ser mycket lovande ut och att vi kan sikta högt nästa år.

Nästa år kommer att bli ett roligt och spännande tävlingsår som jag tror mycket på och det är dessutom ett år då vi lägger grunden för World Trial. Landslagsledningens målsättning höjs under 2013 till att förutom att Sverige ska kvala in i alla finaler även prestera på en högre nivå i finalerna.

Landslagsledningen tackar landslaget, alla engagerade ekipage som kvalat och alla klubbar/funktionärer som hjälpt till att genomföra tävlingar och träningar för fint samarbete under 2012 och hoppas att 2013 blir lika bra!

Sven Sognevik och Marianne Klima

Text: Sven Sognevik  Foto: Sven och Marianne samt Maria Olsson Knutas

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.