Hundjobb i Skottland – nu på SVT 2

Jun 3rd, 2016 | Av | Kategori: Aktuellt, Film, Lästips

Hundjobb i Skottland

Svensk TV-dokumentär om vallhundar i Skottland. Av Johan och Katarina Anderblad.

SVT 2 Onsdag 15 juni kl 20.00

Och därefter ”se när du vill” på SVT Play!

Det är lamningstider på de skotska hedarna. Vi följer den svenska kennelflickan Alex Fyhr när hon reser till Skottland för att arbeta med vallhundar på en fårfarm. Här träffar hon Mosse Magnusson, sjufaldig svensk mästare i vallning, och lär sig mer om hur man vallar får och hjälper lamm att överleva i det hårda klimatet.

Alex-halvbild-1

Alex Fyhr arbetar med vallhundar och på en fårfarm i Skottland. Foto: Johan Anderblad.

Alex Fyhr älskar hundar. Och sen hon skaffade bordercollie har vallning blivit hennes stora intresse.

– En bordercollie är ju avlad för att valla, det är nästan som en mani hos dom. Jag vill absolut att mina hundar ska få arbeta med det dom älskar.

Alex provade vallning på olika fårgårdar i Sverige. Men när hon fick höra talas om att det fanns en plats ledig som kennelflicka på en gård i Skottland nappade hon direkt.

– Jag älskar Skottland. Skottland är ju vallhundarnas mecka. Här måste jag ju kunna lära mig massor!

Men det var inte utan nervositet som hon tog sin gamla Volvo, packade in hundarna och styrde mot Ardormie Farm i Perthshire. Gården drivs av ett svenskt par, Mosse och Lotta Magnusson. Mosse är sjufaldig svensk mästare i vallning och känd för att vara bestämd och auktoritär i sitt sätt.

– Många av mina kompisar varnade mig för att åka hit, berättar Alex. Mosse skulle kunna ha en egen TV-serie med namnet ”Arga vallaren”, skrattar hon. Men när man lär känna honom så finns det ett stort hjärta bakom den karga ytan.

När Alex kommer till gården i Skottland är det lamningstider. Det betyder full aktivitet på en fårgård. Så förutom att sköta och träna de 15 vallhundarna, får hon hjälpa till med fåren och lamningen.

– Jag är ju stadstjej, så allt det här med bonderi är helt nytt för mig. Men jag älskar djur, så det är bara att hugga i och lära sig.

I programmet Hundjobb i Skottland får vi följa Alex i det dagliga jobbet med hundarna och fåren och lära oss mer om vallning. Och det blir många dramatiska ögonblick när övergivna lamm ute på hedarna ska räddas.

Johan-o-Alex-HB

Johan Anderblad följde Alex Fyhr i hennes arbete med vallhundar på en fårfarm i Skottland. Foto: Katarina Anderblad

– Jag har hittat mitt nya intresse, säger Alex. Jag vill bli bonde, det skulle passa mig perfekt!

Det här inte första gången Alex Fyhr är med i TV. Redan som 18-åring var hon huvudperson i en dokumentär som följde henne och kompisen Lisa Bång när de under sin praktik på djurgymnasiet åkte till Grekland för att arbeta på ett hem för herrelösa hundar. Även då var det Johan Anderblad och hans fru Katarina som stod bakom produktionen.

– Johan och Katarina och jag har hållit kontakten sen dess, och när de hörde att jag skulle åka utomlands igen och arbeta med hundar tyckte de att det var dags att göra en ny film, berättar Alex.

Hundjobb i Skottland är producerad av Johan och Katarina Anderblad på produktionsbolaget Hipp Hipp Hurra Mediakarusellen AB.

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.