Två svenskar i EM-final, Frida 3.a i Young Handler

Sep 5th, 2016 | Av | Kategori: Aktuellt, Landslagsbloggen

Continental Sheepdog Championship – EM avgjordes i Finland den 28 augusti 2016.

Vi var tio svenska deltagare på plats, en young handler, åtta ordinarie och en reserv. Här är svenska laget i rankingordning. Jörgen Olsson kunde inte delta så Robin Helén var med som reserv på plats och stöd för oss andra.

1. Karin Söderberg Key
2. Anders Vikström Ax
3. Anja Holgersson John
4. Viktoria Fornander Aramis
5. Henrik Nilsson Lindy
6. Eva Karlsson Kelli
7. Barbro Klingborg Lille Bill
8. Roger Nilsson Tan
Res.1 Jörgen Olsson Safe
Res 2 Robin Helén Rod

Young Handler: Frida Fornander Ben

Tävlingen hölls i Juva i sydöstra Finland hos Johanna och Severi Hirvonen. Besättningen bestod av ca 200 korsningstackor och en del lamm. De var som köttraser ofta är, lite tröga och tungstyrda men välhanterade och i mycket fint skick.
Arrangemanget var mycket välordnat med trevliga och omtänksamma funktionärer.
Fältet var en betesvall med två långa fält och en smal skogsremsa i mitten. Lite böljande så fåren blev dolda för hundarna bitvis i utgången. På förhand såg det ganska lätt ut i förhållande till senaste årens Continentalbanor. Det skulle visa sig bli raka motsatsen.

younghandler_em2016

Det började på torsdagen med Young Handler och fyra deltagare. Arrangören tog dit en särskild liten besättning till dem. Vår deltagare Frida fick problem i utgången med Ben som ville in och hämta djur på andra fältet. Efter några extrakommandon kom han rätt men där försvann segerchansen. Vann gjorde Karianne Buer och Step. Frida kom på tredjeplats.

Kvalet till Continental kördes fredag och lördag med de 8 främsta varje dag till final. Trevlig prisutdelning mycket snabbt direkt efter sista startande.
Kvalen kördes på den högra delen av fältet. Om man valde skicka höger (vilket uppenbarligen skulle bli fallet i kommande final) blev fåren dolda för hunden i utgången. Åt vänster var risken att hunden stack på fel sida den avgränsande skogsremsan. De flesta skickade höger och jag tror inte någon fick problem med den utgången. Några enstaka valde vänster och fick ge några extrakommandon för att hamna på rätt fält. Upptagen gick bra, de var inte svåra att lyfta men sen började svårigheten. På fredagen blåste en svag motvind och det visade sig att hundarna hade mycket svårt höra förarna.
Det kändes rätt skönt måste jag säga, att det inte bara gällde mig :) Diskussionerna gick höga om alltifrån att hundarna var olydiga, ljudsvackor, motvind osv. På lördagen blev det full storm med tält som blåste sönder, strömavbrott mm. På finaldagen hade stormen lagt sig men det blåste fortfarande för mycket för att hundarna skulle höra bra. Fram emot kvällarna mojnade vinden mer eller mindre.
Det här gjorde att få hundar fick bra framdrivningar. Tackorna hade lite sidodrag och det var inte många som lyckades hålla dem på rätt linje. Längst bort i fråndrivningarna likadant. Många hundar vände hem fåren och det blev väldigt krokigt, tungstyrt och många missade grindar. Jag generaliserar grovt nu men ni kan läsa resultatlistorna, där det syns tydligt hur svårt det var. Tackorna var som sagt tungstyrda och de stannade gärna om hunden blev lite passiv. De gick köra jättebra bara man fick kontakt med hunden.

kval_em2016

Kvaldag 1

Av oss svenskar lyckades både Viktoria och jag placera oss topp 8 första kvaldagen och därmed ta varsin finalplats. Två otroligt glada förare vill jag lova! Mycket bra av Viktoria att gå så bra i sin landslagsdebut! Finaldebut blev det för oss båda.
Dag två var både Anja och Barbro väldigt nära final men poängen räckte inte riktigt. Anja hade högst poäng av alla svenskar i kvalen och fick motta priset för bästa svensk på EM 2016.
Sverige hade oturen att få tävlingens enda (som jag såg) besvärliga tacka. Hon ville hela tiden bort från flocken och i närarbetet tryckte hon sig mot föraren. Både Karin och Anders fick helt enkelt en omöjlig uppgift men kämpade tappert in i det sista. Alla vi andra led med dem, väl medvetna om hur hopplöst det där är. Men får är får och ibland dyker de där individerna upp.

sheep_em2016

Fina tackor med väl synlig märkning!

Finalen kördes med vänsterhämt på det oanvända fältet först och sen lookback till den högra flocken. Jag startade först och hade motvind i ansiktet redan på morgonen. Flaggorna stod rakt ut. Kelli gick ut fint och lyfte bra, dock utan kontakt, sen tog hon dem rakt mot mig så vi missade både linje och grind. Hade en del strul få henne släppa flock 1 men sen stack hon fint och lyfte flock 2. Fick ”tag” i henne nånstans på mitten och en någorlunda framdrivning med hopsamling, runt stolpen ok. Började första benet bra men nånstans därute tog kontakten slut igen. Vi kämpade oss runt drivningen och började sortera. Grämer mig att jag inte höll mig till planen att få väck alla lamm i första gruppen. Jag fick två tackor och ett lamm kvar på slutet. Helt hopplöst få loss lammet som hela tiden gömde sig mitt i flocken. Time.
Viktoria fick till en ungefär likvärdig runda med time i sorteringen med ett lamm kvar.
Stort grattis till norrmännen som tog hem både 1.a och 2.a platsen med Jaran Knive – Bea och Karin Mattsson – Trim. På tredje plats Serge van der Sweep med Gary.
Det är så imponerande och inspirerande se dessa rutinerade och duktiga förare som återkommer år efter år med topprestationer.

Sverige kom trea i lagtävlingen.

Slutresultat Continental Sheepdog Championship – EM – 2016

 1. Jaran Knive – Bea
 2. Karin Mattsson – Trim
 3. Serge van der Zweep – Gary
 4. Nicolas Annaloro – E’time
 5. Viola Hebeler – Gizmo
 6. Anita Hermes – Mitch
 7. Eliane Verboven – Mona
 8. Anita Hermes – Roger
 9. Susanne Lejuez – Gain
 10. Eva Karlsson – Kellli
 11. Viktoria Fornander – Aramis
 12. Sander Hindenes – Gael
 13. Corinne Nyffenegger – Ianna
 14. Marta Chmiel – Neala
 15. Eliane Verboven – Pip
 16. Leena Jussila – Jess

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.