Att testa sin hund för CEA och IGS

Okt 5th, 2016 | Av | Kategori: Border collie

CEA- eller IGS-test via Optigen:

Gå in på Optigens hemsida: http://www.optigen.com. Tryck på ”Order test”.

Fyll i dina och hundens uppgifter i ”Online form” och skriv sedan ut. Det är remissen som ska skickas tillsammans med provet.

Alternativt kan man skriva ut ”Printable form” och fylla i alla uppgifter för hand.

Du kan antingen skicka ett blodprov eller kindsvabbar, men blodprov är att föredra. Tar man kindsvabbar så är risken att inte tillräckligt med material kommer med eller att proverna blir kontaminerade.

Boka tid för blodprov hos veterinär. Det är bra att boka en tid i början av veckan, så att provet inte riskerar att bli liggandes på posten över helgen. Hos veterinären ska de använda ett blodprovsrör med lila kork (EDTA-rör). Veterinären behöver kontrollera din hunds ID och intyga att det stämmer på remissen. Du behöver också skriva under remissen. Tas prover för flera hundar samtidigt så ska varje hund ha en egen remiss. Provet skickas i en plastpåse tillsammans med något absorberande material, t.ex. en pappershandduk, i ett vadderat kuvert. Adressen står på remissen. I många fall är det veterinären som skickar provet.

Om ni väljer att använda kindsvabbar: Detta gäller bara IGS-testerna, för CEA-testerna vill Optigen ha ett blodprov. Två kindsvabbar ska tas per hund. Man kan använda sterila bomullspinnar med långt handtag (inte vanliga tops). Dessa ska gnuggas mot hundens tandkött och insida kind. Var noga med att inte komma åt något annat med provtagningspinnen. Mer utförliga instruktioner finns på Optigens hemsida. Om man inte gör det hos veterinär behöver ett vittne skriva under remissen och intyga att hundens identitet stämmer.

CEA-resultatet kommer automatiskt till AR en gång per kvartal och uppdateras då på hemsidan. IGS-resultatet skickar ni till Felicia Asp Tauni, felicia.asp.tauni@outlook.com, för att det ska komma med på listan.

IGS-test via Laboklin:

Gå in på Laboklins svenska hemsida, http://www.laboklin.se. Klicka på ”Genetic” och sedan ”Lab order”. Klicka på ”Submission form Genetic / Hereditary diseases – dog”. Det är remissen som ska skrivas ut och fyllas i av er och er veterinär.

Även här kan man ta antingen ett blodprov eller kindsvabbar, även om blodprov är att föredra. Blodprovsrör ska ha lila kork (EDTA-rör). Veterinären behöver intyga hundens identitet på remissen.

Med reservation för ändringar.

Felicia Asp Tauni, 2016-09-08

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.