Continental 2008 – svensk dominans!

Okt 1st, 2008 | Av | Kategori: Landslaget

Total dominans av det svenska laget


Pallen på Continental, Henrik Nilsson med Bozz blev mästare, 2:a Jo Agnar Hansen med Tika och 3:a Torbjørn Jaran Knive med Maico, båda från Norge.

Continental (EM) 2008 gick i Tyskland. Vilken succé det blev för vårt svenska lag! Det var 88 ekipage i kvalet och 8 av dessa var svenska. Kvalbanan var av den storlek den ska vara på denna nivå och fåren var egensinniga. Tävlingen dömdes av Tony Iley från England och Pat Byrne jr från Irland. Skyfall dagen före tävlingen gjorde tävlingbana vattenfylld och det blev efter hand väldigt lerigt i delningsringen och vid fållan. Under natten till lördagen och i stort sett hela lördagen kom det ännu mer regn. Väder och får gjorde årets Continetal till en av de svåraste upplagerna vi (Sverige) varit med på.

Men det passade det svenska laget riktigt bra! Av våra 8 startande ekipage gick hela 5 till final!!! Karin Söderberg som vann Continetal förra året med Lotus fick se sig utslagen från finalplats av kvalets sista hund. Så det var otroligt nära av vi fick hela sex hundar till final. Våra finalhundar blev Mosse Magnusson med Roy, Jonas Gustafsson med Samantha, Henrik Nilsson med Bozz, Anna Hall med Dimma och Barbro Klingborg med Lass. Övriga till final var fyra hundar från Norge en från Danmark två vardera för Belgien och Frankrike. Med sex hundar bland de 16 bästa och de övriga två, Mosse Magnussons Fleet och Sven Sogneviks McRoy också gjort gångbara resultat i kvalet vann Sverige lagtävlingen i stor stil. Tvåa i lagtävlingen blev Norge och det var andra gången på två veckor dom blev satta på plats av det svenska laget! Hela kvaltävlingen vanns av Mosse Magnusson och Roy! På söndagen var det dags för final och med hela tio hundar från Norden så kändes det lite som att NM flyttat till Tyskland i år. Finalen var dubbelhämt med tio får i varje flock. Första hämtet var ca 450 meter och det andra minst 600meter därefter en rejäl drivning på nästan 600 meter, sortering och fålla. Maxtid 30min.

Med startnr 7 går Henrik Nilsson och Bozz ut och de båda gör en kanonrunda. De enda missarna var hämtgrinden på första hämtet och att fållan skapade mycket problem. Känslan vi fick vid ringside var att om Henrik och Bozz gjort en bra fålla hade det inte gått att slå dom trots att det var 8 hundar kvar! Så bra var det! Nu hade dom lämnat en lucka där de kvarvarande kunde hämta igen en lite sämre runda än Henriks på en bra avslutning. Men trots att Knive från Norge hade två hundar som startade efter Henrik och Mosse med Roy också gjorde det fanns det ingen som riktigt kunde hota Henrik och Bozz. Vi svävade ändå i ovisshet ända fram till prisutdelningen eftersom poängen hålls hemliga fram tills dess. Men det vi anande blev bekräftat. Henrik Nilsson och Bozz är de nya continentala mästarna 2008!!! Andra platsen gick till Jo Agnar Hansen med Tika och trea Blev Torbjørn Jaran Knive med Maico båda från Norge.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Sverige antagligen gjorde sitt bästa Continental någonsin. Henrik med Bozz som segrare, Mosse med Roy vann kvalet och Sverige tog hem lagtävlingen. Detta var ingen tillfällighet. Om man ser tillbaka på de sex senaste åren har vi haft tre segrar i denna tävling och en andra plats och allt detta av fyra olika förare samt vunnit lagtävlingen tre gånger! Inget annat land på kontinenten har sådan bredd på sin topp!

 


 

Text: Jonas Gustafsson
Foto: Sanna Nilsson

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.