Ungdomsläger med SHU

Maj 16th, 2019 | Av | Kategori: Aktuellt, Klubbverksamhet, Start, Ungdomsverksamhet

Text och foto Lotta Treiberg

2 valläger

Deltagarna på vallhundslägret i Skinnskatteberg: Nellie Stenberg och Bill, Tova Bergquist med Dess och Soda, Therese Holmberg med Sydney, Sofia Alftéus och Dipp, Melanie Robrandt och Ruby, Emilie Dahl med Prim, Moa Ekström med Ettra och instruktören Peter Nilsson med Jamie.

Vallhundsläger i Skinnskatteberg

Att det blev två vallhundsläger för Sveriges Hundungdoms medlemmar första helgen i maj berodde på att vi fått starka önskemål om att anordna fler läger för vallningsintresserade. Att dessa båda läger hamnade samtidigt i kalendern var en slump, men krocken hade inte någon praktisk betydelse, då den ena var i Skåne och den andra i Västmanland. Den senare var hos instruktören Peter Nilsson utanför Skinnskatteberg.

Sju förväntansfulla ungdomar samlades på lördagsmorgonen med sina vallhundar, samtliga border collies. Peters fårflock på 20 tackor fungerade väldigt bra och var lagom utmanande för nybörjarhundar och deras oerfarna förare. Under två dagar var det flera korta pass för varje deltagande ekipage, där både förare och hundar fick en chans att få in lite ”djurkänsla” och förståelse för hur vallning fungerar och hur djuren påverkas av både hund och förare. För egentligen är ju vallning, i teorin alltså, så väldigt enkel. Det bygger på vallhundens två olika instinktiva rörelser: att röra sig runt fåren, i en cirkel, och att gå rakt mot djuren för att flytta dem.

Den första dagen koncentrerades träningen på hundens cirkelrörelser, det som i vallningen kallas för flankarbete och att hunden skulle få kontroll på djuren. Dag två var det träning i att få hunden att gå med fåren, det som kallas fösning. Peter återkom gång på gång hur viktigt det var med samarbetet mellan förare och hund, att hunden förstår att den är en del av ett team och ser sin förare som en resurs.

1 valläger

3 valläger

För att ha kontroll över hundarna användes en lång lina. Här föser Therese Holmberg och Sydney fåren på en rak och prydlig linje i lagom tempo.

Den avslutande träningen bestod i att varje ekipage fick flytta fåren 300-400 meter bort mot en bestämd punkt och sedan tillbaka igen. Och från åskådarplats såg det ut som det gick väldigt bra för samtliga. Vallhundsträning har blivit populärt som hobby och tävlingsgren, många har inte längre vallhundar för att få hjälp med sina djur på gården, utan skaffar några får som ”träningsredskap” för vallhunden och föraren. Men det finns undantag. Nellie Stenberg som var på lägret tillsammans med sin border collie Taunila Razorbill, ”Bill”. Nellie hade åkt från Lidköping med förhoppningen att senare kunna använda sin hund på mjölkgårdarna där hon arbetar.

5 valläger 6 valläger

Nellie Stenberg och Bill hoppas att de kan jobba ihop på mjölkgården i framtiden.

Hur gammal är du och hur gammal är Bill?

  • Bill är 16 månader och jag är 21 år.

Är Bill din första hund?

  • Jag har en border collieblandning sedan tidigare, men den vallar inte alls. Det känns roligt att kunna jobba med det som aveln av border collie är inriktad på.

Vad jobbar du med?

  • Jag jobbar på två olika mjölkgårdar. Det är halvtid på båda och jag jobbar morgon och förmiddag på den ena och eftermiddag kväll på den andra. Jag hoppas att Bill kan hjälpa mig i jobbet i framtiden. Det är få dagar som jag går under 30 000 steg… och att låta Bill göra en del av det jobbet som att ta in korna från betet till lagården vore toppen. Eller att hålla dem undan på foderbordet med flera ställen.

Det låter som att du har långa dagar?

  • Jag börjar vid 6.00 och jobbar fram till klockan 10.00. Sedan har jag ledigt i några timmar innan det är dags att åka till nästa gård, där brukar jag vara klar vid 18.00.

Har Bill träffat på korna än?

  • Ja, han är ju med mig på jobbet, men vi har inte direkt provat att valla dem. Korna och kvigorna är invallade sedan tidigare, men jag måste lära mig mer innan jag vågar låta Bill testa på att valla dem.

Har du gått några kurser i vallning tidigare?

  • Nej, men jag har vallat lite för en instruktör tidigare. Och när jag gick i skolan på Forshaga Akademien åkte vi hem till Heidi Billkvam och kollade när hon vallade med sina hundar.

Vad tycker du om lägret?

  • Det är verkligen superkul här. Jag uppskattar att det är folk i min egen ålder, det blir stor gemenskap och både lägerledarna och Peter har varit toppen. Han är väldigt pedagogisk och tydlig.

Har din syn på vallning förändrats under de här dagarna?

  • Både och faktiskt. Jag har förstått sedan tidigare att det är svårt att lära sig att valla med hund. Men jag tycker att det känns jättebra och det verkar som om Bill har lärt sig en hel del redan. Jag är supernöjd med Bill, han är snäll, social och trevlig och det känns kul att vi kan utvecklas tillsammans.

Hur ser er framtid ut, tror du?

  • Jag fortsätter gärna att arbeta med mjölkkor. Sedan önskar jag att Bill och jag klarar att ta VP (godkänt Vallhundsprov). Förutom det önskar jag att vi får många friska år ihop och att Bill blir en fin och pigg arbetskamrat till mig.

 

 

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.