Svenska Vallhundsklubbens och Agrias fototävling är avgjord!

Feb 21st, 2021 | Av | Kategori: Aktuellt, Hemsidan, Medlemmarnas bild

FototävlingSvenska Vallhundsklubbens och Agrias fototävling är avgjord!

Tack alla som skickat in alla jättefina bilder (150 st)!

Här presenteras de fem vinnande bidragen.

 

 

1:a pris i fototävlingen går till Jenny Hallström
Vinnare i bildtävling

Jenny berättar om bilden:
”Border Collien Tuva är min första vallhund och hon är född 2008. Det är tack vare Tuva som jag fullt ut förstod hur stor nytta en vallhund kan göra. Vi gick ifrån att behöva säkra upp med extra stängsel och kalla in släkt och vänner så fort fåren behövde flyttas till att jag och Tuva klarade jobbet själva, en ovärderlig hjälp!

Vid tidpunkten när Tuva kom in i mitt liv jobbade jag som avbytare och det var så jag kom i kontakt med nötvallningen. Tuva var med mig på jobbet och hämtade in korna när det var dags för mjölkning. Vi vågade oss ut på tävlingsbanorna också, tillsammans startade vi både på får och nöt och lyckades kvala in till nöt-SM 2013. I år fyller Tuva 13 år, pigg och fräsch och hjälper fortfarande till med jobbet hemma på gården med våra 40 tackor. Sambon som jobbar på en mjölkgård har med henne på dagarna, där hon mer än gärna ställer upp om det behövs. Fotot på Tuva är taget hos Sven Svensson i Ravlunda. Vid fototillfället var hon 10 år gammal mitt lilla krutpaket. ”

2:a pris i fototävlingen går till Jenny Bucht

IMG_8995

Jenny Bucht berättar om bilden
”Border Collien Din är fem år gammal och är min andra vallhund. Eftersom jag inte har en massa erfarenhet av att träna och köra vallhund så är jag väldigt tacksam över hennes mjuka sätt. Hon har en väldigt bra djurkänsla, vill inte stressa djuren och lyssnar (i princip) alltid på vad jag säger. Det gör att jag kan känna mig trygg på att hon och jag klarar av olika situationer med djuren.

Den aktuella morgonen skulle ett 40-tal tackor till nytt bete på andra sidan E4an över en viadukt. För att undvika så mycket trafik startade vi kl 5 på morgonen. Flytten avlöpte som planerat och herde, hund och tackor var mycket nöjda! På hennes meritlista finns även att hon hämtar hem förrymda kvigor. Grannen har mjölkkor och varje sommar är det någon kviga som förirrar sig in i skogen. Vid dessa tillfällen verkar hon ta fram sina superkrafter och har hittills alltid lyckas övertala dem att gå hem igen. Sedan är hon också världens goaste och snällaste hund”.

3:e pris i fototävlingen går till Helene Nilsson

Scott-7330Helene berättar om bilden
”Den här fina Working Kelpien träffade jag på en vallhundsträff på Sövdemölla gård i Skåne där vi vallade på deras fina djur och där jag passade på att fotografera  Scott. Eller Vallhaags Scott som han heter. På bilden föser han ut flocken på betet igen. Scott är en ung, kraftfull och lyhörd hund med mycket djurkänsla som trots sin unga ålder hunnit bli godkänd vallhund på både får och nöt, han har dessutom hunnit med att tävla och fått ett 1.a pris på får. Till vardags hjälper han och matte Kicky Sinclair till med invallning av både får och nöt, även tackor med lamm på flera gårdar i hans närområde, de hjälper också till med förflyttningar och lastningar av djur.”

 

 

4:e pris i fototävlingen går till Paula & Danne på Gårdsbacken

Danne och Paula på Gårdsbacken-litenPaula berättar om bilden
”Det är Gårdsbackens Box som ni ser på bilden. Han är en Border Collie på fem år och han betyder mycket för oss på gården, i sitt arbete med djuren. Den här bilden på Box när han vallar fåren, är tagen i mitten av oktober. Det var en helt magisk höstmorgon och dimman låg, till en början, tät över sjön, men lättade allteftersom solen steg. Vid den tiden på året kan nätterna vara rejält kalla och frostiga här i Ångermanland, vilket gör att vi brukar valla in fåren i fårstallet över natten och så med Box hjälp så tar vi enkelt ut dem igen på morgonen, så får de ändå gå ute och beta en stor del av dagen. En riktigt bra vallhund gör vardagen med djuren enkel.”

 

 

5:e pris i fototävlingen går till Maria Adelborn

hannajizzsommarMaria Adelborn berättar om bilden
”Border Collien på bilden heter Jizza och är 7 år”. Tanken var att hon skulle bli en bra vallhund och själv är jag hobbyvallare men hoppas att kunna köpa en gård framöver och använda mina hundar där. Tyvärr så blev de inte som vi hade tänkt oss. Utan för några år sedan så var hon aktiv vallhund och vi satsade på att göra VP  men på en promenad så skadade hon sig svårt slet av korsband och även skadade menisken så vi fick fara ner till Strömsholm 4 gånger och opererade henne 1gång. Hade ca 142 mil tur och retur. Vi hade 2 val antingen ta bort henne eller operera henne och vi valde att op. henne för hon va värd de och en älskad vän och familjemedlem. Men tyvärr va skadan så svår så hon skulle inte få fortsätta så mycket med vallningen så hon får ibland vara med lite i hagen. Men jag har en annan hund jag jobbar med nu, Jizza tycker de är väldigt kul att få va med hos fåren . Men nu så kör vi mest nosework och lydnad. Det känns väldigt trist att de skulle bli så här. Hon är verkligen en underbar hund och vi hade så mycket att se framemot inom vallningen.

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.