Viktiga förberedelser inför sommarens veterinärbrist!

Jun 21st, 2023 | Av | Kategori: Aktuellt

Artikel och information från Agria Djurförsäkring

Många veterinärklinikerna stänger ned helt eller delvis under semestertider och Distriktsveterinärerna har flaggat för att det är svårt att hitta vikarier i fler områden. Bristen på djursjukvård kommer att öka ytterligare under sommaren med mardrömsscenarios som följd. Hur kan en utsatt djurägare förbereda sig?

Badbild Zmurfi

Norrlands inland, Kalmar, Västervik, Vimmerby, Dingle…. Listan växer i en oroande takt över regionala områden som står utan djursjukvård under nattid i sommar. Därtill är det en del mindre kliniker i hela landet som tar semester och stänger helt eller delvis under en period.

– För djurägare är det en väldigt oroande situation att inte få hjälp av en veterinär om djuret skadar sig eller drabbas av sjukdom. Inför sommarens veterinärbrist är det en god idé att förbereda sig så gott det går, säger Caroline Jangdal, veterinär på Agria Vårdguide.

För alla försäkrade djur i Sverige ingår möjligheten att ta del av digital veterinärvårdsrådgivning i deras försäkring, och övriga kan använda dessa tjänster mot en mindre ersättning. Agria Vårdguide har öppet dygnet runt med ett brett utbud av veterinära kompetenser.

– Att träffa en veterinär digitalt kan aldrig ersätta ett möte med en fysisk veterinär, men djurägare kan få råd och hjälp att bedöma situationen för djuret och bra tips om hur de kan vårda djuret i hemmet tills närmsta klinik öppnar, men också få hjälp att hitta närmsta öppna klinik eller djursjukhus, säger Caroline Jangdal.

  • Kartlägg öppna kliniker

Djurägare kan delvis förbereda sig inför sommarens veterinärbrist genom att i god tid undersöka vilka kliniker som är jouröppna men också vilka som har öppet dagtid i det geografiska närområdet för att snabbt få en kontakt när de öppnar på morgonen. Agria har även en dygnet-runt service för att hjälpa djurägare att hitta närmsta, öppna klinik. För större djur som häst är det viktigt att ha tillgång till en djurtransport – en egen, via vänner eller möjlighet att hyra med kort varsel.

  • Uppdatera akutsjuklådan & ta med på semestern

Se till att ha en akutsjuklåda med det mest grundläggande sjukvårdsmaterialet som febertermometer, gasbindor för tryckförband och bandagering, sjukvårdstejp, bomull, sterila kompresser och elastiskt, självhäftande bandage. Koksaltlösning att tvätta sår med samt sax och pincett.

  • Första hjälpen för djur

Djurägare som fått rådgivning av digital veterinär kan utföra första hjälpen som att stoppa en blödning, rengöra sår och bedöma allmäntillståndet, exempelvis genom att ta kroppstemperaturen, och har därmed större chans att underlätta för djuret i ett akut läge.

  • Förbered för digital veterinärrådgivning

Ladda ned appen Agria Vårdguide i god tid innan skadan är framme. Genom att registrera dig och dina djur i förväg går det snabbare att få hjälp av en digital veterinär vid behov.

 

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.