Domarkonferens i Wales 2023

Feb 5th, 2024 | Av | Kategori: Aktuellt

Domarkonferens i Wales 2023

En torsdag i december tömdes Sverige på vallhundsdomare.  Från norr till söder genom vårt avlånga land möttes vi upp vid olika flygplatser för att sammanstråla på Stansted i England. Logistiken fungerade och snart satt vi i ett gäng hyrbilar och körde mot Brecon i Wales. Lite sena och ganska hungriga kom vi till hotellet där middagen intogs och vi fick mer info om de tre dagarnas aktiviteter.

2

Fredagen startade med “full English breakfast” och sedan packade vi in oss i bilarna och åkte till Kevin Evans. Han hälsade välkommen och lotsade oss ut i en fårhage. Vi skulle förkovras i bedömning av sortering och dubbelhämt. Två modiga vallhundsförare kom med sina hundar och ställde upp som bedömningsekipage hela dagen. Även Kevin sorterade med sin hund och gjorde konstiga saker i hopp om att vi skulle upptäcka dessa och dra poäng. Sortering är ett svårt moment att döma, få poäng men mycket som kan hända och det står inte så mycket i reglerna heller. Enligt Kevin måste man se sorteringen som en helhet och det är viktigt att se till hundens förmåga. Allt enligt Kevins order fick vi statuera får, hund och förare för att tydliggöra olika händelser så vi bättre skulle förstå hans förklaringar. Regnet öste ner men humöret var på topp. Lunchen, den bästa på hela resan intogs på den lokala puben och därefter åkte vi till en ny fårhage. Eftermiddagen ägnades åt dubbelhämt och diskussionerna handlade bland annat om var hunden ska vändas. Att exempelvis flanka ut hunden långt från linjen mellan flock 1 och flock 2 gör att man skaffar sig en fördel och det ska kosta poäng.

3

Dag två begav vi oss på slingriga vägar mot All Wales nurcery final, lite som unghundscupen i Sverige. Banan var som en IK 2 ca 350 m hämt, 400m drivning, delning och fålla. Här var vi indelade i domarpar och vi fick fyra ekipage att döma. Alla dömde enskilt och sedan diskuterade vi i par. Fåren var sansade och lite som svenska får. Mellan ekipagen hann vi mingla med de tävlande och äta god lunch från en foodtruck. Rob Ellis med Pip vann och Kevin Evans tog både andra och tredje platsen med Max och Tex.  Extra kul att Karin Haker från Sverige, som bott i Wales många år, kom på nionde plats med sin Cloe.  Vi slirade loss ur leran och körde några timmar norrut. Checkade in, beställde hämtmat och diskuterade bedömning till sent på natta.

5

4

Vår sista dag i Wales blev vi upphämtade på hotellet av Glyn Jones och hans bror. Vi “körde efter” pickupen i 45 min och kom fram till John och Julias klassiska gård i Llanarmon med vackra stenhus.  Här möttes vi av fler vallhundsentusiaster och vi alla gick in i en lada där Glyn berättade om sin syn på bedömning och hur synen på exempelvis utgångar förändras över tid. Han menade att hur domarna dömer kan påverka aveln i framtiden. Glyn sa att det alltid kommer finnas olika sätt att se på det. Några domare vill att hundarna ska upp till kl 12 och sedan gå till balanspunkten och några vill att hundarna går till balanspunkten direkt. Glyn menade att när domare diskuterar dessa frågor mycket så kommer folk närmare varandra i bedömningarna. Glyn påpekade också att man ska tänka på hur man träna unga hundar för att inte riskera man plockar bort för mycket av det naturliga. Även hans tankar kring delning var intressant.

Här i Wales delar man ofta bort de två första och anser att det är bra “working manner”. Glyn berättade också att han istället för att ge avdrag och släppa igenom en dålig delning ber han de tävlande göra om delningen och då blir det lite av ett pedagogiskt syfte när de andra tävlande ser det. Efter en mycket intressant genomgång bjöds på olika sorters sandwich och kakor. Därefter bar det ut på fältet, där var allt väldigt organiserat. En bana var byggd, vi fick protokoll, fåren var märkta, en timekeeper och ett “gäng tävlande “stod redo. Det var inga snälla promenadfår som äntrade banan så förarna fick jobba hårt och vi fick dra många poäng. Efter detta var det fika dags igen och värdarna minglade runt och pratade med oss alla. Många av vall-entusiasterna hängde med till middagen och på efterföljande bedömningsdiskussioner. De hade hyrt en lokal med storbilds tv för att vi skulle kunna titta på de filmade rundorna. Alla fick berätta och jämföra vilka avdrag vi hade gjort och det blev många intressanta diskussioner. Glyn och hans team hade verkligen lagt ner mycket jobb och engagemang på denna dag som blev väldigt lärorik och inspirerande.

1

Domarrådet 2023 Ann, Karin, Viktoria och Patrik samt Mosse ska ha en stor eloge för att ha planerat en spännande och givande agenda för årets domarkonferens. Målet var att höja kompetensen för Sveriges domare det känns som vi alla fått med oss nya insikter och kunskaper.

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.