Huggormarna har vaknat

Mar 11th, 2024 | Av | Kategori: Aktuellt

Agria EM sponsor

– tusentals hundar kommer att skadas

Ett säkert vårtecken är här! Huggormarna har vaknat ur sin vinterdvala och hittills har tre ormbitna hundar rapporterats in till Agria från hundägare i Östergötland, Stockholm och Västerbotten. Varje år drabbas ett par tusen hundar i landet av ormbett och under förra året var det allra flest fall i Östergötland tätt följt av Stockholm och Västra Götaland. Allra bäst klarade sig hundarna på Gotland. Men hur ska man som hundägare agera vid ett ormbett och vilka symtom är viktiga att uppmärksamma?

orm

Årets tre första ormbett på hund har rapporterats till Agria från hundägare i Stockholm, Östergötland och Västerbotten. De första huggormsbetten brukar trilla in till Agrias skadereglering i mars medan allra flest fall sker i maj, juni och juli.

– Vi kan räkna med att ett par tusen hundar kommer att drabbas under säsongen. De flesta repar sig efter veterinärvård, men tyvärr avlider varje år ett mindre antal hundar på grund av huggormsbett, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

Håll koll på viktiga symtom
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir den trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.

Så här gör du om hunden blir huggormsbiten:

  • Försök att bära hunden till hemmet eller bilen för att undvika att giftet sprids
  • Håll den i stillhet och låt den vila
  • Sök snarast kontakt med veterinär
  • Veterinären kan ge hunden smärtstillande och vätska under ett par dagar vid behov. I vissa fall kan hunden behöva motgift

Vilka skador kan husdjuret få av ormbett?
Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ. Hunden kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila. Katter klarar sig generellt bättre än hundar, men behöver ofta veterinärvård.

https://news.cision.com/se/agria-djurforsakring/r/huggormarna-har-vaknat—tusentals-hundar-kommer-att-skadas,c3943530

Nyhetsarkiv

Kommentarsfunktionen är stängd.